Valitse sivu

Miessakit ry:n koordinoima HYVÄT MIEHET -kampanja toteutetaan vuosittain lokakuussa – tämän vuoden kampanja on järjestyksessään kuudes. Tavoitteena on nostaa esille miesten hyviä tekoja ja arvostaa niitä. Miesten hyvät teot toimivat yhteisen hyvän vaalimisen esimerkkeinä meille kaikille ja tuleville sukupolville.

Hyväntahtoisuus on ihmisten välisen kanssakäymisen määrittävin elementti. Vaikka sorrumme monesti hajottavuuteen ja jopa pahantahtoisuuteen, suurempaa osaa tekemisistämme ohjaa hyvä tahto, mikä näyttäytyy hyvinä tekoina. Ikävät teot ja erilaiset huonot uutiset värittävät kuitenkin useammin arkemme uutisvirtaa. Negaatio houkuttaa ja myy enemmän, mikä on samalla omiaan lisäämään yleistä ahdistusta. Ja ahdistuskin puretaan usein tavoilla, jotka tuottavat jatkumoa negaatiolle.

Sekä hyvyydestä että pahuudesta kertovat uutiset nostattavat pintaan ihmisyyden ydintuntoja. Hyvästä kertovat uutiset lisäävät positiivisia voimavarojamme, pahasta kertovat ruokkivat negatiivisia tuntoja. Mitä vahvemmin tuomme esille hyviä tekoja, sen paremmin voimme psyykkisesti ja sosiaalisesti. Hyvyyden voiman kautta kykenemme myös paremmin käsittelemään huonojen uutisten vaikutukset ja selviämään niistä. On hyvä, että hyvät voittavat, vaikka se olisikin vähän arkista tai tylsää. On tärkeätä tiedostaa, että loppupeleissä hyvää on kuitenkin olemassa enemmän kuin pahaa.

Nykyaikaa on jo pitkään värittänyt naisten ja miesten vastakkainasettelu, eräänlainen kamppailu naistapaisuuden tai miestapaisuuden paremmuudesta. Naisiin ja miehiin kohdistuva vihapuhe on yksi esimerkki pahantahtoisuudesta, joka on kohdattava ja selätettävä. Se mahdollistuu, kun vankistetaan ymmärrystä vihapuheen syntysyistä ja todellisista tarkoituksista. Pelkkä tuomitsemisen kautta rakentuva pyrkimys vähentää vihapuhetta lopulta vain lisää sitä. Hyvyys tässä kontekstissa lähtee siitä, että kuullaan ja ymmärretään vihaisuuden taustatekijät, paneudutaan niihin uskottavasti, ja samalla lähdetään vahvistamaan sitä inhimillistä hyvää, joka on suurempi tekijä myös vihapuheen ylläpitäjien sisimmässä.

Koska naiset ja miehet ovat toisiinsa nähden sekä samanlaisia että erilaisia, on yksi merkittävä osa ymmärryksen lisäämistä se, että nostamme yhdenvertaisina esille nais- ja mieserityistä hyvyyttä. Tämä vähentää tarvetta hajottavaan kamppailuun sukupuolten paremmuudesta. Ja mitä paremmin pystymme kohtaamaan sen kaiken huumorin, mitä naisten ja miesten välisestä kanssakäymisestä tuodaan esille, sitä paremmin voimme. Yhdessä.

HYVÄT MIEHET -kampanjaan voi osallistua lähettämällä kampanjasivuston kautta kertomuksia hyvistä miehistä. Osallistua voi myös tuomalla esiin miesten hyviä tekoja omien sosiaalisen median kanavien kautta – liitä silloin julkaisuusi mukaan tunniste #hyvätmiehet. Lisätietoja löytyy kampanjasivustolta osoitteesta www.hyvatmiehet.fi.

Tomi Timperi
toiminnanjohtaja
Miessakit ry