Valitse sivu

Väkivallan vähentäminen lisää meidän kaikkien hyvinvointia, vaikka emme itse olisikaan väkivallan osallisia. Kokemus kollektiivisesta turvallisuudesta vaikuttaa meihin kaikkiin. Ehkä keskeisin keino väkivallan vähentämiseksi on kaikkien väkivallan osallisten auttaminen. Näin toimien väkivallan kierre on katkaistavissa.

Meillä Suomessa on väkivallan vähentämiseen varsin hyvät mahdollisuudet; meillä on tietoa ja osaamista tilanteen merkittäväksi parantamiseksi. Tämän tehtävän asianmukainen suorittaminen on siis meidän omissa käsissämme.

Tarvitsemme suunnanmuutosta enää yhden elementin osalta, ja homma on sen jälkeen tarvittavalla tavalla hanskassa. Meidän on luotava yhteinen ja nykyistä kattavampi kuva väkivaltailmiöstä ja uskallettava perustaa yhteistoimintamme siihen.

Olennaisin tekijä tarvittavassa suunnanmuutoksessa on nostaa johtotähdeksi se tietous väkivaltailmiöstä, joka asiakastyötä tekevillä alan ammattilaisilla on jo pitkään ollut hallussa. Tiedossamme on, että väkivaltaa sen eri muodoissa käyttäneissä on paljon sekä naisia että miehiä, samoin sitä kohdanneissa. Olemme liian pitkäksi aikaa juuttuneet kamppailemaan siitä, keitä on prosentuaalisesti enemmän missäkin. Tämä vastakkainasettelu on hidastanut asianmukaisiin toimenpiteisiin panostamista. Mitä enemmän olemme kehittäneet ja tuottaneet tematiikkaan liittyvää riippumatonta tutkimusta, sitä enemmän mainittu ammattilaisten asiantuntijuus alleviivoittuu.

Yhteisen tilannekuvan luomisen ja vaalimisen myötä kykenemme kohdentamaan myös resurssimme yhä tuloksellisemmin. Kaikkien väkivallan osallisten, sukupuolesta, iästä, asuinpaikasta tai kulttuuritaustasta välittämättä, on tärkeätä saada apua tilanteeseensa. Ketään ei tule kategorisoida tai ohittaa esimerkiksi sukupuolen perusteella.

Yhteisymmärrykseen nojaava kaivattu muutos on onneksemme nostamassa hiljalleen päätään. On väkivallan vähentämisen ja kaikkien väkivallan osallisten kannalta ilahduttavaa huomata, että väkivaltailmiötä uskalletaan ymmärtää maassamme yhä paremmin. Tämä lisää luottamusta siihen, että sosiaalisen kanssakäymisen turvallisuus maassamme tulee lisääntymään. Iso muutos on nyt mahdollista tehdä yllättävänkin nopeasti yhteisen tilannekuvan luomisen avulla. Tartutaan siihen yhdessä.

Tomi Timperi
toiminnanjohtaja
Miessakit ry