Haluamme rohkaista taloudellisten haasteiden kanssa kamppailevia, ylivelkaantuneita ja konkurssin tehneitä yrittäjämiehiä siihen, että he eivät jäisi yksin vaikeuksiensa kanssa. Vaikeuksien keskellä rohkeutta on turvautua muihin. Konkkaronkan ohjatuissa vertaisryhmissä keskustellaan yrittäjyydestä ja taloudellisten vaikeuksien vaikutuksista hyvinvointiin sekä etsitään yhdessä työkaluja tilanteessa eteenpäin pääsemiseksi. Omien kokemusten jakaminen vertaisten kanssa tuo helpotusta ja vahvistaa tunnetta, ettei ole yksin – myös muut ovat kohdanneet samankaltaisia haasteita.
Vertaisryhmätoiminnan lisäksi tarjoamme yksilöllisiä tukea ylivelkaantuneille yrittäjämiehille. Yksilötapaamisilla ammattilaisen kanssa on mahdollista syventyä tarkemmin omaan henkilökohtaiseen tilanteeseen ja keskustella juuri niistä asioista, jotka kokee hyvinvointinsa ja toimintakykynsä kannalta keskeisiksi.
Haasteet heijastuvat hyvinvointiin
Etenkin yksinyrittäjällä arki rakentuu usein työn ympärille, jolloin elämän muut osa-alueet jäävät taka-alalle. Esimerkiksi työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen voi tuntua haastavalta. Mitä voimakkaammin käsitys itsestä on rakentunut yrittämisen ja työn ympärille, sitä kovakouraisemmin yritystoiminnan päättyminen voi horjuttaa itsetuntoa. Yrittäjäroolin huojunta nostaa esiin kysymyksen siitä, mitä jää jäljelle, jos en ole yrittäjä. Synkät ajatukset valtaavat helposti tilaa ja saavat pohtimaan sitä, mitä muut minusta ajattelevat.
Taloudellinen kriisi, ja sen yhteys hyvinvointiin sekä toimintakykyyn arjessa, on monitahoinen vyyhti. Kokonaisuuden osat punoutuvat toisiinsa monin tavoin. Tilanne voi vaikuttaa epämääräiseltä ja siitä voi olla vaikea saada otetta. Kun taloustilanne heikkenee, voi voimavarojen käyttäminen yritystoiminnan pelastamiseen tuntua tarkoituksenmukaiselta. Kuin huomaamatta omaa hyvinvointia tukevista asioista aletaan tinkiä. Liikunta ja harrastaminen jää vähemmälle, ravitsevat ja säännölliset ruokailut vaihtuvat kiireen keskellä haukattuihin hiukopaloihin ja työläppärin kansi avataan vielä, kun olisi aika painua pehkuihin. Ystävien ja sukulaisten tapaaminen jää helposti vähemmälle. Itseltä vaaditaan yhä enemmän samaan aikaan kun oma jaksaminen on koetuksella. Ikään kuin liikennevalojen vaihtuessa keltaisille painetaan lisää kaasua, vaikka järkevintä olisi painaa jarrua ja pysähtyä hetkeksi. Kuten auton toiminnan varmistamiseksi tarvitaan säännöllistä huoltoa, myös yrittäjän on hyvä pysähtyä tarkastamaan oma jaksamistaan.
Pysähdy ja tunnista voimavarasi
Pysähtyminen ja oman tilanteen jäsentäminen ei ole helppoa, mutta keskustelutuki voi olla siinä avuksi. Yhteisten pohdintojen pohjalta löytyy uusia näkökulmia, mikä auttaa hyväksymään myös asiat, joihin ei voi itse vaikuttaa. Samalla avautuu mahdollisuuksia keskittyä niihin ratkaisuihin, joihin voi vaikuttaa, ja muuttaa tapoja, jotka ovat itselle tai ympäristölleen haitallisia. Keskustelun myötä syntyneet uudet näkökulmat ja oivallukset voivat olla ensiaskelia kohti selviytymistä haastavassa tilanteessa. On helpottavaa huomata, että omia mahdollisuuksiaan sopeutua taloudellisen kriisin mukanaan tuomiin muutoksiin on mahdollista lisätä.
Kokemus siitä, että yrittäjämiehenä voi ja saa tulla näkyväksi myös oman epäonnistumisen ja häpeän kokemuksensa kanssa on tärkeää. Epäonnistumisen keskellä kohdatuksi ja nähdyksi tulemisen tarve korostuvat, mutta tilaisuudet sille voivat olla rajalliset. Yrittäjämiehen voi olla vaikea jakaa asioitaan omissa yrittäjäverkostoissaan, työpaikallaan tai sidosryhmissään. Vaikka puoliso tai ystävät haluaisivatkin olla tukena, kokemuksemme mukaan yrittäjämies saattaa ajatella, että puolison tai ystävien kokemusmaailmojen erot nostavat kynnystä puhua vaikeuksista. Läheisiään ei usein haluta kuormittaa omilla murheillaan. Epäonnistumisen kokemus voi helposti värittää mielenmaisemaa harmaaksi, jolloin matkan varrella koetut onnistumiset jäävät varjoon. Onnistumisten ja omien vahvuuksien tunnistaminen ja omien voimavarojen löytäminen rakentavat pohjaa tilanteesta eteenpäin pääsemiselle.
Yrittäjämies, älä jää yksin!
Tuen vaikutukset omaan hyvinvointiin ovat yleensä sitä nopeampia ja pysyvimpiä, mitä aikaisemmin tuen piiriin hakeutuu. Avun hakemisessa ei siis kannata viivytellä. Jos olet kohdannut yritystoiminnassasi haasteita ja huomaat tilanteen kuormittavan sinua, niin ota yhteyttä Konkkaronkkaan. Lähdetään yhdessä keskustelemaan tilanteestasi ja miettimään askeleita eteenpäin.
Lauri Puisto
hanketyöntekijä
Konkkaronkka | Miessakit ry