Valitse sivu

Incel-ilmiö

Ulkokehän Miehet -hanke tarjoaa tukea ulkopuolisuutta, osattomuutta ja yksinäisyyttä kokeville nuorille miehille. Näiden teemojen lisäksi hankkeessa ollaan kiinnostuneita kohtaamaan myös niin sanottuihin incel-yhteisöihin kuuluvia miehiä.

Incel-lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista involuntary celibacy eli tahdonvastainen selibaatti. Incel-yhteisöillä viitataan tyypillisesti nuorten heteromiesten verkkoyhteisöihin, joissa miehet kokoontuvat keskustelemaan seksuaalisten tai romanttisten naissuhteiden puuttumisesta. Usein toistuvia teemoja keskusteluissa ovat myös ulkopuolisuus, yksinäisyys, ulkonäölliset asiat sekä miesten asema yhteiskunnassa ja parisuhdemarkkinoilla.

Terminä incel on monitulkintainen eikä edes incel-yhteisöissä ole yksimielisyyttä siitä, ketkä voidaan määritellä ilmiöön kuuluviksi. Sanaa käytetään ajoittain myös haukkumailmaisuna. Termiin liittyy hyvin vaihtelevia mielikuvia, joten aihetta käsiteltäessä olisi tärkeää aina määritellä mitä ilmiöllä tarkoitetaan.

Incel-ilmiö julkisuudessa

Incel-ilmiö voi tabusta ja sukupuolittuneesta luonteestaan johtuen herättää usein voimakkaasti tunteita. Julkinen keskustelu aiheesta voi monesti olla polarisoitunutta sekä värittynyttä. Huomiota voidaan usein kiinnittää ilmiön radikaaleimpiin ulostuloihin, kuten yhteisöissä esille nousevaan naisvihamielisyyteen sekä mahdollisiin väkivaltaa ihannoiviin tai siihen kannustaviin keskusteluihin. Incel-yhteisöissä kuitenkin myös tuomitaan väkivaltaiset teot ja niiden ihannointi (Lounela & Murphy, 2024, s. 353). Aihetta käsiteltäessä onkin hyvä huomioida keskustelujen sekä osallistujien kokemusten ja taustojen monimuotoisuus. Incel-yhteisöjen keskustelukulttuurista on myös haastavaa päätellä, milloin keskustelu on todellisen uhan muodostavaa (Moskalenko, González, Kates & Morton, 2022, s. 6–7).

Incel-ilmiön uhkakuvista puhuttaessa on lisäksi hyvä huomioida, että amerikkalaisen tutkimuksen (Moskalenko ym. 2022, s. 1–2) mukaan incel-ideologialla on heikko korrelaatio radikalisoitumiseen. Yhteisöjen verkkokeskusteluissa pieni ryhmä keskustelijoista on aktiivisinta ulostuloiltaan (Baele, Brace & Coan, 2021, s. 1670–1671) ja osa myös torjuu radikaalit aikomukset ja asenteet (Moskalenko ym., 2022, s. 19–20). Useat incel-yhteisöjen jäsenet ovat myös maininneet kokeneensa elämänsä aikana kiusaamista sekä mielenterveyden haasteita (esimerkiksi masennusta ja ahdistusta). Ilmiön monitahoisuuden takia onkin peräänkuulutettu tarvetta järjestää incel-miehille suoraan heille kohdennettua tukitoimintaa. (Moskalenko ym., 2022, s. 9–12, s. 20.) Tyypillisten uhkakuvien ohessa olisi tärkeää kiinnittää huomiota yhteisöjen jäsenten omiin yksilöllisiin hyvinvoinnin haasteisiin.

Ulkokehän Miehet -tuki

Suomessa incel-kohderyhmälle ei ole aiemmin suunnattu erityisiä hankkeita tai tukimuotoja. Ulkokehän Miehet -hanke pyrkii vastaamaan tähän tuen tarpeeseen sekä muodostamaan syvempää ymmärrystä ilmiöstä.

Hanke tarjoaa keskustelutukea osallistujien elämäntilanteeseen, jossa voi olla läsnä esimerkiksi ulkopuolisuuden, yksinäisyyden ja osattomuuden kokemuksia. Tarkoituksena on tukea osallistujia heidän yksilöllisen tilanteensa, hyvinvointinsa ja erilaisten vaihtoehtojen pohtimisessa. Vertaisuuden kautta myös vahvistetaan osallistujien toimintakykyä ja autetaan heitä elämän haasteiden käsittelyssä. Hankkeessa painotetaan erityisesti osallistujien moninaisten näkökulmien ja kokemusten aktiivista kuulemista. Keskeistä on, ettei osallistujien kokemuksia mitätöidä vaan pyritään ymmärtämään, miten he jäsentävät elämäänsä ja kohtaamiaan haasteita. Tapaamisilla pohditaan myös osallistujien omaa motivaatiota, tulevaisuudensuunnitelmia ja muutosvalmiuksia.

Incel-ilmiö on suomalaisessa kontekstissa vähän tutkittu. Tästä johtuen hankkeessamme on tuen tarjoamisen ohella erityinen tiedon intressi ilmiön syvällisempään ymmärtämiseen. Hanke pyrkii nostamaan esille ilmiön moninaisuutta ja luomaan aiheesta rakentavaa keskustelua tarpeettoman vastakkainasettelun sijaan. Haluamme tietää enemmän miesten omista yksilöllisistä kokemuksista, ja toivomme, että osallistujat pääsevät kertomaan niistä avoimesti ja suoraan. Osallistuminen on mahdollista myös nimettömänä tai anonyymisti etäyhteyksien välityksellä.

Kenelle?

Ulkokehän Miehet -tuki voi sopia sinulle, jos sinua mietityttävät esimerkiksi:

  • Ulkopuolisuuden, osattomuuden tai yksinäisyyden kokemukset
  • Oma elämänhallinta ja arjen toimintakyky
  • Netissä vietetty ajankäyttö
  • Mahdollinen pettymys tai turhautuminen yhteiskuntaan
  • Sosiaalisuuden, parisuhteen tai läheisyyden puute elämässäsi
  • Koet jääneesi elämässäsi tavalla tai toisella hieman jumiin, ja haluaisit miettiä tulevaisuuttasi
  • Kaipaat arkeesi uutta suuntaa ja sisältöä

LISÄTIETOA AIHEESTA:

Historian opettaja Juho-Kustaa Mäkinen, 27, paljasti olevansa ”entinen incel” – näin hänen naisvihansa sammui | Kotimaa | Yle

Suomalainen incel: Jesse kertoo, miten hänestä tuli naisvihaaja – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Nyt puhuu entinen incel-mies Juho-Kustaa – ”Seksi ei ongelmaa korjaa” – Seksi & Parisuhde – Ilta-Sanomat

Kaikki incel-miehet eivät ole taipuvaisia väkivaltaisuuteen – MTVuutiset.fi

LÄHTEET:

Baele, S. J., Brace, L. & Coan, G. T. (2021). From “Incel” to “saint”: Analyzing the violent worldview behind the 2018 Toronto attack. Terrorism and political violence 33 (8), s. 1667–1691. doi.org/10.1080/09546553.2019.1638256.

Lounela, E. & Murphy, S. (2024). Incel violence and victimhood: Negotiating inceldom in online discussion of the Plymouth shooting. Terrorism and political violence 36 (3), s. 344–365. doi.org/10.1080/09546553.2022.2157267.

Moskalenko, S., González, J. F-G., Kates, N. & Morton, J. (2022). Incel ideology, radicalization and mental health: A survey study.  The Journal of Intelligence Conflict and Warfare 4 (3) s. 1–29. Doi.org/10.21810/jicw.v4i3.3817.